21/11/11

Va MOSTRA DE CINEMA INDÍGENA DE BARCELONA

alterNativa Intercanvi amb Pobles Indígenes presenta la Vª Mostra de Cinema Indígena de Barcelona, fruit de la seva col.laboració amb la Coordinadora Latinoamericana de Cine y Comunicación de los Pueblos Indígenas (CLACPI),i d'una dilatada experiència de cooperació amb organitzacions indígenes d'Amèrica Llatina.

Enguany, la Mostra vol repetir l'èxit de públic assolit els anys anteriors i ampliar l'oferta d'activitats paral·leles que s'organitzen entorn a la Mostra per tal de generar un intercanvi amb els convidats i convidades indígenes que ens visiten. L'objectiu és apropar al públic en general als processos comunicatius dels pobles indígenes i difondre els valors, les problemàtiques i les formes de vida dels pobles indígenes llatinoamericans des de la seva pròpia veu i visió.

La Mostra obre les seves portes amb la projecció de pel·lícules de temàtiques i formats diversos, realitzades per cineastes o videastes indígenes. Aquests treballs han estat seleccionats principalment d'entre els participants i/o premiats al Xè Festival Internacional de Cinema i Vídeo dels Pobles Indígenes (Ecuador 2010).

Per què una mostra de cinema indígena?

Perquè els pobles indígenes reclamen una comunicaciódes de dins”. Cadascun d'aquests pobles, des de la seva pròpia cultura i cosmovisió, ha gaudit sempre de codis de comunicació propis. Una de les característiques dels seus sistemes de comunicació és que aquests s'han desenvolupat des de l'oralitat.

Els processos de globalització que han viscut totes les societats en les darreres dècades han afectat de forma especial a les cultures minoritàries. Els mitjans de comunicació juguen un paper important en aquests processos doncs constitueixen una eina important tant pel manteniment de les estructures dominants, com per la transformació dels models establerts.

Per això, el seu ús i control és l'objectiu de nombrosos interessos socials, econòmics i polítics. Enmig dels canals de comunicació propis del món occidental, els pobles indígenes estan trobant espais d'expressió que van en dos sentits. Per una banda, existeix la necessitat de relacionar-se amb les cultures dominants, tant dels seus estats com a nivell global. D'altra banda, cada vegada més fan servir tècniques audiovisuals per a comunicar-se entre els mateixos pobles indígenes i en el si de les seves comunitats.

Els seus treballs, com es pot apreciar en les projeccions d'aquesta Mostra, responen a interessos diversos de comunicació, formació interna a les comunitats, reivindicació de drets, expressió artística, denúncia, etc. Amb la determinació de crear missatges propis, que puguin trencar amb les visions sovint estereotipades que s'ha donat dels pobles indígenes des de fora, els pobles indígenes proposen una nova forma d'expressió, prenent les noves tecnologies com a peça fonamental d'un treball compromès amb els processos de desenvolupament propis.

LLOC:

Sala d'Actes de L'Espai Jove La Fontana.
c/ Gran de Gràcia 190. Metro L3-Fontana, FGC-Gràcia,
Bus:16,17, 22, 24, 27, 28, 31, 32, 39, 92, 1

Projeccions del 24 al 27 de novembre de 2011