22/11/11

Seminari "Silencis i absències en els processos de patrimonialització de la cultura marítima"

En els darrers anys s'està produint un cert renaixement de l’interès per tot allò marítim. En el moment que les formes tradicionals de navegació i de treballs en la mar s'han esvaït pràcticament del tot, apareixen per tot el territori costaner associacions, museus i altres entitats públiques i privades preocupades per la conservació i recuperació del patrimoni marítim, responent així a una demanda social per no deixar perdre el llegat i la identitat marítima de tants pobles i comunitats que històricament han degut al mar la seva existència.

Però aquests processos de patrimonialització de molts aspectes de la cultura marítima (també de l'imaginari col·lectiu) s'estan produint gairebé tots ells de forma ràpida, empírica i potser hi ha poca reflexió sobre la manera com això s'està fent. Pot ser que la sensació de "urgència" per salvaguardar determinats béns culturals materials i immaterials comporti una manca de visió panoràmica que permeti detectar aquells aspectes que estan sent descuidats. Pot ser també, que una certa economia política dels estudis de patrimoni cultural, entesos com a disciplina acadèmica, estigui provocant conscient o inconscientment aquests oblits, sense que es qüestioni quins segments socials gestionen la memòria col·lectiva de l'univers marítim i el perquè d'aquesta hegemonia.


Seminari Internacional
Data: 17 de desembre de 2011
Lloc: Casa del Mar, Plaça de la Catifa, 3, Palamós
Inscripció gratuïtaPlaces limitades
Organitza: Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural i Càtedra d'Estudis Marítims

PROGRAMA

Inauguració - 09:00

Inauguració del seminari a càrrec de Joan Lluís Alegret, director de la Càtedra d’Estu­dis Marítims de la Universitat de Girona i Gabriel Alcalde, director del Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural

Sessió 1 - 09:30 a 11:00

Antagonismo y memorias cruzadas en la pesca: el caso gallego. Dionisio Pereira (Mi­embro del Proxecto de Investigación Interuniversitaria “Nomes e Voces” de la Universida­de de Santiago de Compostela).

Le travail des femmes, ouvrières d’usine dans les conserveries. Kelig-Yann Cotto (Port- Musée de Douarnenez-Bretagne)

Des-patrimonialización: paradojas y ambigüedades de las políticas de patrimonio maríti­mo. David Florido (Universidad de Sevilla)

Pausa cafè - 11:00 a 11:30

Sessió 2 - 11:30 a 14:00

Tipología y valoración del patrimonio marítimo: estudio comparativo Bretaña - Andalucía atlàntica. Loïc Menanteau (CNRS Géolittomer-Nantes).

A Cultura Marítima em Portugal: dinâmicas sociais e processos de patrimonialização Alvaro Rodrígues Garrido (Consultor do Museu Marítimo de Ílhavo)

El lenguaje gráfico en la patrimonialización marítima: expresiones sociales e identitarias. Juan Antonio Rubio-Ardanaz (Universidad de Extremadura)

La patrimonialización efectista de la cultura marítima. Juan Antonio Apraiz (Eusko Ikaskuntza)

Pausa dinar - 14:00 a 16:00

Sessió 3 - 16:00 a 18:00

La construcción social del medio ambiente. El caso de las reservas de la biosfera en el Yucatán, México. Sabrina Doyon (Université Laval).

La patrimonialización de los desastres naturales: el temporal de 1911 en Catalunya. Eliseu Carbonell (Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural)

Reinventando el lugar. Los procesos de patrimonialización del espacio litoral a propósito del turismo del viento. M. Angeles Corbacho (Universidad Pablo de Olavide)

Cloenda del seminari -18:00