10/6/13

Presentació del llibre a la Sala Permanent del Museu Valencià d'Etnologia: Metamorfosis Urbanas.

 El Museu Valencià d'Entologia acull el proper 13 de juny la presentació de "Metamorfosis urbanas", l'últim llibre de Josepa Cucó, Catedràtica d'Antropologia Social de l'Universitat de València.

El concepte de metamorfosi defineix de manera exemplar el caràcter de les transformacions expermientades per les ciutats espanyoles tot al llarg de les últimes dècades. Però aquests processos no són en essència diferents dels quals travessen a altres ciutats, perquè a tot arreu, sota els actuals girs urbans bateguen els desenvolupaments d'un capitalisme renovat que amplia el seu ventall d'estratègies amb la finalitat de restaurar les condicions d'acumulació de capital i restituir el poder de les elits econòmiques.

No obstant això, malgrat estar impregnades per les mateixes dinàmiques i processos, la qual cosa succeeix en tal o com ciutat es revela significativament diferent i heterogeni. Aquesta és una de les qüestions que apareixen en aquest llibre: la contextualització explicativa de la metamorfosi urbana que distingeix a les ciutats espanyoles. Les veus crítiques dels seus autors ens mostren les diferents versions del model urbanístic imperant. En aquest sentit, s'apunten tendències evolutives, es detallen projectes i esdeveniments, es disseccionen les lògiques, imatges i discursos que sobre la ciutat despleguen els diferents actors socials, fent visibles els perfils específics que en cada urbs adquireixen les ombres de la ciutat neoliberal. Apareixen llavors les veus que dissenteixen dels ciutadans que introdueixen el debat i el conflicte i, en ocasions, canvis amb un recorregut contrari.

A les 19h a la Sala Permanent del Museu Valencià d'Etnologia.