17/2/11

Els dies 22 i 23 de febrer torna Falles de Cel·luloide

En esta nova edició es podran vore filmacions heterogènies i de durada diversa (documentals i documentals ficcionats dels anys vint, noticiaris breus del NO-DO de la dècada dels quaranta, reportatges dels anys cinquanta i gravacions familiars dels seixanta als huitanta), que en conjunt suposen quasi dos hores de material rodat.

El Saló Alfons el Magnànim del Centre Cultural la Beneficència acull els dies 22 i 23 de febrer, a les 19.30 hores, la segona edició de Falles de Cel·luloide, el cicle de projeccions de filmacions i pel·lícules de tema faller.

El material seleccionat permet repassar la història de les Falles al llarg del segle xx, combinant documentals i documentals ficcionats dels anys vint, noticiaris breus del NO-DO de la dècada dels quaranta, reportatges dels anys cinquanta i gravacions familiars dels seixanta als huitanta.

Les filmacions recuperades ens mostren les falles més destacades de cada any, però també donen compte de l’activitat dels artistes fallers i d’alguns dels festejos de l’època. Així, es pot vore la transformació que han experimentat les activitats relacionades amb la festa fallera i els actes que en formen part.

Cada sessió estarà oberta per una breu xarrada introductòria i després de les projeccions hi haurà un col·loqui amb el públic, ja que l’objectiu és ampliar el coneixement de la festa de les Falles i reforçar el seu valor patrimonial.

Falles de Cel·luloide és una activitat organitzada per l’Associació d’Estudis Fallers, el Centre de Documentació de la Festa de les Falles, la Junta Central Fallera, el Museu Valencià d’Etnologia i l’Institut Valencià de Cinematografia Ricardo Muñoz Suay (IVAC), que unixen esforços en la conservació i difusió del patrimoni cinematogràfic que genera la
festa de les Falles.


PROGRAMA
Martes, 22 de febrero
• Mientras arden las fallas (1929). Dir.: Miguel Monleón. Documental de ficción. B/N, muda. 45’.
• Reportatge familiar sobre les falles de 1961 (1961). Color, muda. 15’.

Miércoles, 23 de febrero
• Fallas de Valencia (1928/1929). Dir.: Joan Andreu Moragas. Documental. B/N, muda. 12’.
• El globo de Milà (1944). B/N, muda. 2’26’’.
• Fiesta del fuego (1956). Dir.: Luis Torreblanca. Color, sonora 10’.
• Fallas después de la riada (1958). Noticiarios y Documentales Cinematográficos NO-DO. Color, muda. 9’.
• Fallas de Valencia en 1978, (1978). Reportaje familiar. Color, muda. 7’.
• Cabalgata Infantil del Ninot (1981). Documental. Color, sonora. 7’.
• Valencia (1946). NO-DO. España. Filmoteca Española y Arxiu Junta Central Fallera. B/N. 4’,15’’.
• Valencia y sus fallas (1948). NO-DO. España. Filmoteca Española y Arxiu Junta Central Fallera. B/N, sonora. 3’,50’’.